felirat_1.jpg

Az Idei Nyáron Célba Vesszük Szülővárosom és Egyben Heves Megye Megyeszékhelyét Egert,Ahol Két Nevezetességet Is Megnézünk. :) Lindus Már Nagyon Rég Járt Itt,Ideje Megnéznie Újra! ;)

 

 

"A jó dolgok ingyen vannak!"

 

 

egrivar.jpg

 

 

 

 

 

Eger Magyarország egyik legkedveltebb idegenforgalmi célpontja. A műemlékekben gazdag északkelet-magyarországi település gyógyvizei és borai is világhírűek.

Már az első magyar király, Szent István püspökséget alapított itt 1001-1009 között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült. Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd későgótikus stílusban építettek katedrálist. A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században – a reneszánsz korban – élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon. A XVI. században a török hódítások Magyarországot is elérték, melynek az ország fővárosa is áldozatul esett. A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat. A hősies helytállás a magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye, s híre – Gárdonyi Géza történelmi regénye révén – a világ minden részébe eljutott.

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.
A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni.

 

 

 

Első Célpontunk az Érsekkert,Ahol Bárki Jól Érezheti Magát,Aki Természetbarát!

 

 

23241.jpg

 

 

 

Az Érsekkert (vagy 1990 előtti hivatalos nevén Népkert) Eger központi parkja.

 

 

 

Története:

 

Területén már a 13. században érseki vadászterület volt. A természetes erdőt Eszterházy érsek keríttette el, a park északi és nyugati oldalán még megvannak a díszes kapuk. Keletről az Eger-patak határolja. Sokáig érseki magánterület volt, csupán 1919-ben nyitották meg, tanácshatalmi nyomásra. A park kb. 12 hektáros.

 

 

 

 

23242.jpg

Látnivalók:

 

  • Sportkomplexum (stadion, fedett sportpálya)

     

  • Szökőkút a park központjában (a helyen szovjet hősi emlékmű állt 1990-ig, a kutat 2000-ben adták át)

     

  • Mesterséges tó 18. századi kőhíddal

     

  • AgóraAgria egy jelenleg tervezési fázisban lévő kulturális központ. A

     

    sportkomplexum és a Hadnagy út közötti területen fog állni

     

  • Az egri strandnak is van bejárata a parkból: a patakon átívelő híd.


 

 

 

Kikapcsolódás az egri Érsekkert fái alatt:

 

 

4608111121051340_IMG_3850-2.jpg

 

 

Az egri Érsekkert a Klapka György és a Hadnagy utcák határolta területen fekszik. Az 1990 előtt még Népkertnek nevezett parkot keleti oldalán folyik hangulatos, árnyas medrében az Eger patak.

 

A megközelítőleg 12 hektáros központi zöld terület a XIII. században még vadászterületként funkcionált, majd Erdődy Gábor egri püspök keze alatt, 1730-35 között elkezdődött díszkerti kialakításának munkálatai.

 

Eszterházy Károly később elkerítette a területet, és tovább csiszolgatta a park arculatát. Kerítésének maradványai, a Fazola Henrik által készített díszes kovácsoltvas kapuk ma is láthatók a park északi és nyugati oldalon.

 

A kertet 1919-ben nyitották meg a polgárok számára. Ma park délnyugati részén található a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok, amely központi sportkomplexumként működik Eger központjában.

 

A kert középpontjában álló szökőkút korabeli fényképek alapján készült másolat, mely Fehér László építész tervei alapján Kiss Sándor kőfaragó mester kezei között készült.

Szintén a park belsejében található egy XVIII. században kialakított mesterséges tavacska fekszik, melyen kedves kis kőhíd ível át, növelve az Érsekkert amúgy is romantikus hangulatát.

 

Továbbá a kert területén, annak keleti oldalán található a strandfürdő, melynek bejáratát egy, az Eger-patakon átvezető híd jelzi. Bejutva, a strand területén is felfedezhetjük a liget hatását, több helyen is jellegzetes, olykor monumentális méretű fehéres kérgű platánfák nyúlnak az égig.

 

Az Érsekkert északi részén áll a koncertek, kulturális rendezvények helyszínül szolgáló pavilon, ami az egriek népszerű szórakozóhelye.

 

A francia parképítészet hagyományait őrző Érsekkert  ligetes-fás zöld területével kiválóan pihenőhely mindenki számára, akár csak pihenni, akár szórakozni vágyik.

 

A parkot keletről az Eger patak határolja, partján sétány és kerékpárút húzódik. A francia parképítő művészet legszebb hagyományait őrzi. Érdemes bebarangolni a parkot: fái, hídja, kis ligetei megkapóak az év minden szakában.

 

Az Érsekkert közepén található a Liget Kaszinó, mellette a város egyik legnagyobb sporttelepe és fedett körcsarnoka.

 

Szabadon látogatható.

 

 

 

Nyitva tartás:

március 01-től október 31-ig


minden nap 8.00 - 20.00

Nézzük Meg "Élőben" Videós Bemutatók:

 

 

 

 

 

 


 

 

Második Célpontunk Eger Egyik Legrégebbi és Leghíresebb  Történelmi Látványossága az Egri Vár!

 

 

 

Az egri vár Eger nagy történelmi múltú vára. A hozzá fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét.

 

Az ország egyik leglátogatottabb, legismertebb műemléke az egri vár és az itt működő Dobó István Vármúzeum. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy ez az egyik legjobb állapotban megmaradt egykori végvár.

 

A várat a tatárjárás után kezdték építeni, és az azt követő évszázadokban mindig fontos stratégiai szerepe volt, de hírnevét 1552-ben vívta ki. Ekkor Dobó István várkapitány vezetésével a kétezer egri hős visszaverte a több tízezres ostromló török sereget.

 

 

 egrivar-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vár és vitézeinek tette a XX. században lett legendává, amikor Gárdonyi Géza megírta Egri csillagok című regényét. Az írót a várban helyezték örök nyugalomra. Ma is a harcokat látott bástyák, lőréses falak között lehet feljutni a belső várba - ami az erődítmény legősibb és legfontosabb része. A várudvar meghatározó épülete az 1475 előtti években emelt egyemeletes püspöki palota, Eger városának és várának legrégibb épülete.


A vár területén régészeink feltárták a Szent István korabeli keresztelő kápolnát és a 12. századi román kori székesegyház maradványait, és hosszas munkával helyreállították a 15. századi gótikus püspöki palotát.


egri_var.jpgItt kapott helyet a Dobó István Vármúzeum, mely a vár történetének értékes dokumentumait, valamint a vár és a város összefonódó 1000 éves történetét mutatja be. Egri várA földszinti termek egyike a Hősök terme, ahol Dobó István síremlékét találjuk a vár védőinek emlékére állított monumentális szobrokkal. A terem egykor láthatjuk, melyek felett a várvédők névsora olvasható, igaz nem az összes név maradt ránk. A szomszédos épületben a 16-18. századi európai festészet képeit bemutató képtár ízelítőt ad hazánk híres festőinek munkáiból is. A Setét kapun keresztül juthatunk be a kaszárnyatermekbe, ahol a kőtárat találjuk. Továbbsétálva ágyúszó jelzi, hogy elérkeztünk az ágyúterembe. Innen lépcsősor vezet a mélybe, a föld alatti aknafigyelő folyosókba, ahol a dobra helyezett borsó és a vizes edény gyöngyöző vize jelzi a török közelségét. Egy szimulált robbanás és a kialvó fény idézi fel az 1596-os ostrom nehéz pillanatait. Jó újra feljönni és a szabadban Gárdonyi Géza sírjával találjuk szembe magunkat. Az egri remetét kívánsága szerint helyezték itt örök nyugalomra. Híres regényében az "Egri csillagok"-ban írta meg az egri várvédők hős és keserves küzdelmeit, s tette országszerte ismertté. A várban található Panoptikum, valamint az Éremverde együtt és külön-külön is sok érdekességet tartogat a látogatók számára. Az Északi kapun kisétálva néhány lépésre található a Gárdonyi Emlékmúzeum. 1952-ben létesítették, az író egykori házában. Akik még az író idejében jártak a házban, meglepve tapasztalnák, hogy a bútorok szinte érintetlenül, eredeti helyükön állnak. A szobában látható régi cimbalom a híres muzsikusé, Dankó Pistáé volt, a festőállványon befejezetlenül maradt kép pedig Gárdonyi fiát, Sándort ábrázolja.

 

250px-Eloltoltos_agyu.jpgAz emlékmúzeum érdekessége, hogy a hálószobában látható kis asztalon írta Gárdonyi leghíresebb – kötelező irodalommá vált - regényét 1897-99 között. Ha kilépünk a vár déli, alsó kapuján egy barokk város képe fogad bennünket: vár alján kanyargó, zegzugos, 18. századot idéző, romantikus kis utcákkal. A vár alatt helyezték el Tinódi Lantos Sebestyén szobrát, aki históriás énekében megénekelte a dicsőséges egri győzelmet.

 

 

 

Nézzük Meg Kicsit "Élőben" Is!

 

 


 




 

 Fényképes,Videós Beszámolónk a Kis Kirándulásunkról Jövő Héten Várható,Akkora Tervezzük Ezen Helyek Meglátogatását! :)



Addig Is Kellemes Olvasgatást Kívánunk Ezen Kis Bemutatónkhoz!



Minden Kedves Olvasónknak és Blog Látogatónknak Ezúton Kívánunk Kellemes Pihenést és Élményekkel Teli Vidám,Szép Nyarat! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://misaloveboy.blog.hu/api/trackback/id/tr924614309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása