Tanyasi Életünk Kezdete:

2013.07.26. 21:03

Tanyasi  Életünk Kezdete:

Fénykép0934_1.jpg

2013.06.19.-én Szerdán délután, nagy előrelépés következett be az életünkben. Egy tanya tulajdonosa (akiről tudni kell, hogy egy nagyon korrekt és becsületes ember, akivel nem nehéz jóban lenni) jött el értünk Tenkre,hogy a segítségével el tudjunk költözni a jövőbeli munka és egyben lakhelyünkre is,egy Zebegény melletti 60 hektáros  elsősorban szőke mangalica tartásával és tenyésztésével foglalkozó birtokára. A bepakolást követően elindultunk az új életünkhöz vezető úton. Másfél órás utazást követően elértünk egy erdős területre, ami közepén egy elég rossz minőségű földúton zötyögve felkapaszkodtunk egy meredek, köves és kanyargós a  tanyához vezető útra,majd ezt követően megérkeztünk a célállomásra. Az első benyomásunk elég pozitív volt a főnökünkről és az édesapjáról is,aki szintén itt kinn lakik és persze nem utolsó sorban magáról a tanyáról is. Gyors kipakolást az autóból és bepakolást az új lakásunkba,követte egy gyors felvilágosítás  az itteni dolgokkal kapcsolatban. Aztán bele vetettük magunkat a munkába ,amiben estére már eléggé lemerültünk és az első itt töltött éjszakát követően már kezdtük is megszokni a dolgokat és magát a környezetet is.

Fénykép0980.jpg

Azóta már eltelt egy kemény hónap és semmi rosszat és negatívumot nem tudok mondani,de ez az önálló élet már kellett nekünk.Csend,nyugalom,jó levegő és béke jellemzi a mindennapjainkat és tényleg  az embernek itt semmi gondja sincs,munka annál több akad,de egy tanyán ugye ez nem is meglepő?!Napi állandó programunk a reggeli kelést követően  (6:00), 7:00-kor megkezdődik a nap és az állatok éhesen várják,hogy enni-inni adjunk nekik. Ha ez megvan,akkor mi is megreggelizünk,hogy legyen elég energiánk a nap többi részéhez. A nap folytatása mindig másképpen alakul,de többek között szoktunk a disznók alól ganézni,szállításkor kedden és pénteken a kukákat amiben érkezik a zöldség-gyümölcs szállítmány az utánfutóról lepakoljuk és persze ha már üres,akkor el is mossuk a kukákat.A kenyeres zsákokat  lepakolás után át öntjük egy rosszabb állapotban lévő zsákba,az etetés közbeni szállítás miatt. De gyakran  kell a csibéket is levágni és persze feldolgozni,de volt részünk disznó ölésben is,ami némileg a falusitól eltérő módon történik és jóval gyorsabban.A nyári időszakban lényegesen ritkább,tehát havonta 3 db disznó leli halálát a hentes kése által,de majd a téli időszakban hetente 3 db disznó feldolgozásában kell segédkeznünk majd.

Sonkát,szalonnát mi pácoljuk le és mi füstöljük majd fel,egy bizonyos idő eltelte után. A kolbászokkal is ez a helyzet és persze minden apróbb dologgal is ami ezzel járhat.De szoktunk még terményt darálni a tyúkoknak és ha úgy alakul,akkor a disznóknak is. De volt már napi programon bála görgetés szakadó esően,a darus teherautóra valóbála feljuttatása után némileg a bálákat bemozdítani,a még függő helyzetükbe a helyükre és igazgatni őket,ami fizikailag igen csak le tudja az embert fárasztani. Az apróbb műszaki dolgok is előtérbe szoktak kerülni,pl: utánfutó kerekének a rögzítése vagy akár egy kereket felszerelni a rendsodróra és ehhez hasonlók. Most röviden ennyiről tettem említést,de még bőven sorolhatnám,nem is ez a lényeg,hanem ,hogy annyi a munka,hogy az unalmat már egy jó ideje nem ismerjük,mindig van mit tenni és ez így van jól.19:00-kor,12 órával a reggeli etetést követően beindul az esti etetés is,amivel ha készen vagyunk,akkor már nincs sok tennivalónk aznap és végre eljön lassan a pihenés ideje is.21:00-kor a tyúkokra és a csibékre is rázárjuk az ajtót az esetleges róka támadást ezáltal sikeresen ki lehet védeni és meg lehet hiúsítani.Ilyen  egy átlagos nap itt kinn a tanyán.De persze a disznókon és tyúkokon  kívül itt él egy az elmúlt időkből itt maradó ló is,aki egész nap a villanypásztorral őrzött területen legelészik és fut,valamint ha minket meglát,akkor kajáért nem rest hozzánk szaladni.

Fénykép0893.jpg

A lakásban bevezetve a gáz,víz,villany és van UPC Tv szolgáltatás 55 csatornával.Természetesen a lakás teljesen be van bútorozva.

A lakásról a helyben jelenleg lakunk,csak annyit mondanék,hogy összkomfortos,jól felszerelt konyhai kisgépekkel és tágas is. A konyha közös,de van egy elég nagy szobánk és a fürdőnk sem kicsi. Egy szóval emberi körülmények között élünk,távol a civilizációtól és nem szenvedünk hiányt semmiben.

 

Fénykép0946.jpg

 

Van egy fóliasátrunk is,amit amióta itt vagyunk mi szabadítottunk meg az évek alatt felgyülemlő gaztól és mi locsoljuk rendszeresen a benne termő uborkát,paprikát és paradicsomot,de a fólia körül hagyma és bab is van

ültetve. A jégcsap retket pedig már mi ültettük bele,pár paprika palánta kíséretében.

A tanyának saját vízellátó rendszere van.Fúrt kútból ,szivattyúk segítségével  termeljük ki a vizet és 1000 literes tartályokban tároljuk,valamint ha fogyni kezd ,akkor mi töltjük újra a tartályokat.Ez egy nagyon kitalált és jól összerakott rendszer,amely maximálisan kiszolgálja a tanya víz igényeit és fedezi a víz szükségletet mind a lakás,mind az istállók részére.

És most pár szó az őrző-védő kutyákról,akik minden nap szolgálatban vannak és akiket már az első napokban meg is szerettünk.

 

Itt van elsőként Johhny a rövid szőrű magyar vizsla,aki reggel 8:00-tól,19.00-ig boldogít minket a gyerekes kíváncsiságával és bolondos viselkedésével.

 

P140713_16.44.jpg

Aztán az egyik kedvencünk Mazsi a kopó keverék,ő alapjaiba véve egy nagyon nyugodt és jámbor kutya. Ragaszkodó természetével igen csak szerethető és hűséges barát a mindennapokban.Ő reggel 6:00-tól-8:00-ig őrködik,majd 20:00-tól-21:00-ig.

 

Fénykép1056.jpg

Nem utolsó sorban van itt még egy testvérpár is,orosz keverék kutyák,akik a legveszedelmesebbek az összes itteni kutya közül,ők az Egyes és Kettes névre hallgatnak és egész éjjel,21:00-tól-6:00-ig uralják a terepet és vandálkodnak a birtokon.

P090713_05.53.jpg

Az itteni időjárást meg kellett szokni a Heves Megyeihez képest  forróbb és szárazabb,csapadékot elvétve produkál,de az itteni levegő minősége minden megpróbáltatásért kárpótol mindennap és persze a látvány sem utolsó szempont,a birtok körül erdő van,tele vadakkal,amik közül a szarvasokat emelném leginkább ki,mert nem ritka,hogy a birtokra is bemerészkednek egy kis szénáért vagy akár a birtokot körül vevő kerítés mellett lehet időnként észrevenni akár szarvas csordákat is,amint épp nyugodtan legelésznek.A legközelebb lévő ember lakta település 4km-re található,a legközelebbi város pedig 25 km-re fekszik.De annyi biztos,hogy nem bántuk meg,hogy ide elköltöztünk és belevágtunk ebbe az életformába.Jól érezzük magunkat itt és nem cserélnénk el ezt más fajta élet vitelre.Annyi gyümölcsöt,zöldségfélét és pék süteményt,valamint akár hústerméket amit itt elfogyasztunk egy hét leforgása alatt,régen lehet 2 év alatt sem tehettünk meg.

 

 

 

 

By: Misa (Łove ßoy)

A bejegyzés trackback címe:

https://misaloveboy.blog.hu/api/trackback/id/tr805427661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása